top of page

De lessen "Beweging"

In de lessen bewegingsopvoeding willen we de leerlingen veel laten bewegen.

 

Door een doelgerichte keuze uit een uitgebreid arsenaal sporten en spelen worden de motorische vaardigheden aangescherpt.
Veel aandacht gaat ook naar de sociale vaardigheden.

Sport heeft immers vele troeven. Naast een betere conditie en het ontwikkelen van vaardigheden leert men ook samenwerken, omgaan met winst en verlies, doorzetten, fair-play, oplossen van conflicten, …

Zin in leren, zin in leven... zin in bewegen

Sfeerbeelden van onze sportieve activiteiten

Zin krijgen in bewegen is een belangrijke doelstelling.

 

Alle kinderen, sportief of minder sportief, moeten zich goed kunnen voelen en op een positieve manier kunnen worden gewaardeerd.
Het is immers de bedoeling dat leerlingen graag sporten en hopelijk later in het leven nog steeds zin hebben om te blijven bewegen.

Zwemmen

Zwemmen maak een belangrijk onderdeel uit van het vak bewegingsopvoeding. Wij investeren veel tijd en middelen in het zwemonderwijs.

 

Alle klassen worden begeleid door 2 zwemleerkrachten en de allerkleinsten uit het 1ste leerjaar zwemmen in 3 niveaugroepen.


Er wordt heel hard ingezet op het waterveilig krijgen van de leerlingen. Kunnen zwemmen kan heel ruim worden geïnterpreteerd. Wij zijn van oordeel dat een kind met een brevet van 25 of 50m niet noodzakelijk kan zwemmen. Vaak zien we dat deze brevetten nipt werden behaald met weinig oog voor het zich waterveilig voelen en zijn.

Door het aanleren van vaardigheden zoals: pijlen met hoofd onder water, draaien van buik naar rug, springen, duiken, watertrappelen, aquatisch ademen, voortbewegen op buik en rug, … kunnen de leerlingen zich veilig in het water begeven zonder eerst een genormeerde zwemstijl aan te leren.

 

Kinderen die deze vaardigheden onder de knie hebben, zijn vaak beter alleen te vertrouwen in het water dan leerlingen die een genormeerde stijl zwemmen met angst voor een spatje water in het gezicht.
Van zodra wij van oordeel zijn dat uw kind waterveilig is, leren we een genormeerde stijl aan. Bekijk zeker eens het filmpje hiernaast.
Als uw kind deze vaardigheden kan, is het zeker waterveilig.

Bewegen tijdens de lesuren

Tijdens de lesuren proberen wij ook buiten de lessen bewegingsopvoeding de leerlingen aan te zetten tot sport.

Verschillende leerjaren nemen deel aan de bewegingslandschappen. Die zijn halve dagen waar men in het sportcentrum de Krekel aan leuke activiteiten kan deelnemen: rollebolle, kronkeldidoe, alles met de bal, … Het vijfde leerjaar gaat ook een weekje op sportklassen.

Om het vele stilzitten te doorbreken stapten wij een 6-tal jaar geleden in het project ‘the daily mile’. The Daily Mile is een eenvoudig concept voor de lagere school. Kinderen lopen of wandelen elke dag een vijftiental minuten samen met hun leerkracht en klasgenootjes in de frisse buitenlucht. Hierdoor verbetert hun conditie en hun concentratievermogen en humeur gaan erop vooruit. Kortom, ze worden gezonder en gelukkiger!

Bewegen buiten de lesuren

Als sportieve school willen wij de leerlingen de kans geven om ook buiten de schooluren te bewegen.
Wij nemen deel aan alle activiteiten op woensdagnamiddag.
Deze sportactiviteiten worden meestal georganiseerd door MOEV of de lokale sportdienst. Kinderen kunnen oa. deelnemen aan: 4 loopcrossen, minihandbalinstuif, badmintoninstuif, spel zonder grenzen, swimmathon, urban run, tussen-2-vuren, handbaltornooi, minivoetbaltornooi, netbaltornooi, …

Om de leerlingen aan te zetten tot deelname aan de sportactiviteiten op woensdag organiseren wij de strijd voor de titel van sportiefste klas.
Deze “klascompetitie” is volledig gebaseerd op deelnemen en niet op prestaties. De klassen krijgen punten volgens het procentueel aantal deelnemende klasgenoten.

De klas uit de onderbouw (1ste, 2de en 3de leerjaar) en bovenbouw (4de, 5de en 6de leerjaar) die op het einde van het schooljaar meest punten behaald, wordt sportiefste klas.

 

De winnende klassen worden in de bloemetjes gezet op ons jaarlijks sportgala.Na het bekijken van een videomontage en enkele optredens van leerlingen, worden de winnaars bekend gemaakt. Leerlingen die aan alle sporten deelnemen ontvangen de medaille voor sportverdienste.

Bekijk hiernaast enkele sfeerbeelden van onze sportactiviteiten.

Volg ons ook op Strava

Als sportieve school willen wij iedereen betrekken bij de school.

Daarom hebben wij een aparte groep op Strava.

Klik op het onderstaande logo om lid te worden van onze groep.

Strava-Featured.jpeg
bottom of page